Парламентарната асамблея на Съвета на Европа (ПАСЕ) обяви режима на Владимир

...
Парламентарната асамблея на Съвета на Европа (ПАСЕ) обяви режима на Владимир
Коментари Харесай

ПАСЕ обяви режима на Путин за терористичен и призова за трибунал

Парламентарната асамблея на Съвета на Европа (ПАСЕ) обяви режима на Владимир Путин за терористичен и прозова да бъде основан интернационален арбитражен съд за неговото съдене. България не взе участие във вчерашния спор, защото новото Народно заседание още не е проработило и не е избрало делегация, която да го съставлява в асамблеята на паневропейската политическа организация, формирана от 46 страни. Единодушно гласувалите депутати в Двореца на Европа приеха н, откакто преди седем месеца я изгониха от своя състав.

Асамблеята насочи апел към страните членки, в това число и България макар нейното неявяване, " да разгласят сегашния съветски режим за терористичен; да ускорят създаването на специфичен (ad hoc) интернационален арбитражен съд, който да преследва закононарушението експанзия против Украйна; да създадат всеобхватен интернационален компенсационен механизъм, в това число интернационален указател на вредите  (които Русия би трябвало да възстанови); да признаят съветските политически партии, които са дали своят вот за противозаконни решения, посягащи на суверенитета и териториалната целокупност на Украйна и на други страни, за групи и субекти, които поддържат външна експанзия и затова споделят всички отговорности за последствията от експанзията ". Това са всички съветски партии в Държавната дума, тъй като анексирането на части от Украйна и поддръжката за войната бяха гласувани единомислещо.

" Тази експанзия би трябвало да бъде недвусмислено наказана като закононарушение единствено по себе си, като нарушаване на интернационалното право и като съществена опасност за интернационалния мир и сигурност ", написа още в резолюцията. Така наречените референдуми в Донецк, Херсон, Луганск и Запорожие сред 23 и 27 септември 2022 година са избрани като " подигравка, в прорез с интернационалното право и в несъгласие с всички материални и процедурни стандарти за осъществяване на референдуми. Те би трябвало да се смятат за недействителни и без правни и политически последствия. "

Отправя се също по този начин апел към Общото заседание на Организация на обединените нации " да прегледа въпроса за мястото на Руската федерация в Съвета за сигурност на Организация на обединените нации. "  

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР